petak, 26. kolovoza 2016.

ŽENE PAŽNJA! Nipošto ne smijete zanemarivati ovih 10 simptoma TIHOG UBICE!

g56556
Najčešći uzroci oboljenja od raka jajnika kod žena su genetska predispozicija, uzrast, ali i pretjerana upotreba kontracepcije.
Zbog učestalog zanemarivanja simptoma, ženama se u 80% slučajeva rak dijagnosticira tek kada dostigne naprednu fazu i kada su šanse za liječenje dosta umanjene, pa zbog toga nikako ne smijete zanemarivati ovih 10 simptoma:
1. Česti bolovi u leđima
Ukoliko ste sigurne da ne patite od osteoporoze,artritisa ili nečeg trećeg, onda ovi bolovi mogu biti vrlo ozbiljan simptom raka jajnika.
2. Bolovi u stomaku i karlici
Ovakvi bolovi mogu značiti i nešto drugo, ali bi ih svakako trebalo provjeriti kod ljekara, jer su to jedni od najčešćih simptoma.
3. Starosna dob i ciklus
Prema statistikama, žene starije od 55 godina imaju visok rizik od raka jajnika, ali to naravno nije uvijek slučaj. Rak se može javiti čak i kod mladih djevojaka, koje još uvijek nisu dobile svoj prvi ciklus.
4. Umor i prečesta iscrpljenost bez nekog očitog razloga
Nedostatak daha, mučnina i gubitak apetita, te ekstremni umor mogu biti ozbiljni simptomi da se žena nalazi u nekom stadijumu raka jajnika.
5. Brzo zasičenje
Ovo je jedan od četiri najznačajnija i najčešća simptoma raka jajnika. Može se pomiješati sa simptomom problema sa varenjem, ali nemojte se zavarati.
6. Bol prilikom odnosa
Bol tokom seksualnog odnosa može biti još jedan jak pokazatelj da ste u ranom stadijumu raka jajnika. To se odnosi na bolove i pritisak u području zdjelice, te potrebu češćim mokrenjem.
7. Povraćanje
U nekim slučajevima raka jajnika, često dolazi do začepljenja crijeva, što uzrokuje mučninu, bolove u stomaku, povraćanje i gubitak težine.
8. Napuhan stomak
Ukoliko vam se stomak nadima toliko da izgledate kao u trudnoći, to može biti ozbiljan znak da ste u opasnosti.
9. Pretjerani rast kose i tamnih dlaka
Iako obično nije smatran za simptom raka, avo je definitivno znak koji ne treba zanemariti. Također, neke žene doživljavaju upravo suprotno – gubitak kose.
10. Česti zatvor
Uz bol u području želuca, ostali simptomi mogu uključivati i probleme sa varenjem, gubitak apetita i gasove.
Statistički, preko 80% žena doživi barem jedan od simptoma raka jajnika nekoliko mjeseci prije nego što se dijagnostikuje.
Molimo vas da podijelite ove važne informacije sa vašim prijateljima kako bi postali svjesni važnosti ranog otkrivanja simptoma zbog uspješnijeg liječenja.

Nema komentara:

Objavi komentar